BeleggersbegrippenKenniscentrum

Wat is een ETF? – videotutorial

In deze video leggen we uit wat een ETF is.

Je kunt natuurlijk een paar aandelen kopen om mee te beleggen, maar je kunt er ook een heleboel kopen. Zo spreid je je risico. Dat kan door het kopen van ETF’s.

Spreiding is immers heel belangrijk voor beleggers, Het is alleen omslachtig om zelf veel aandelen bij elkaar te sprokkelen. En je hebt er flink wat kennis voor nodig.

Een ETF, of een Exchange Traded Fund, is een mandje met alle aandelen uit een beursindex. De bedoeling is dat de ETF net zo’n rendement haalt als de index die wordt gevolgd.

Er zijn ETFs voor bekende beurzen, zoals de AEX en de Dow Jones. Ook stellen financiële bedrijven zelf indexen samen. Daarin zitten aandelen rond een bepaald thema, zoals grondstoffen of duurzaamheid.

Er zitten wel nadelen aan ETFs. Ze presteren nooit beter dan de index die ze volgen. Als de koers van de index daalt, wordt de ETF ook minder waard. Sommige ETFs zijn complex en daardoor lastig te doorgronden.

Het goede van een ETF is dat beleggers tegen lage beheerkosten alle aandelen uit een index kunnen kopen. Je hebt er weinig vakkennis voor nodig en je kunt je risico spreiden. Dat maakt beleggen voor beginners bereikbaar.