ColumnsDe Wereld & IkDuurzaam

Niet huilen maar daadkracht tonen

Het Vrijheidsbeeld huilde op internet na de verkiezingszege van Donald Trump. Daar waar beleggers wereldwijd al na een paar uur de draad weer oppakten, waren het vooral bezorgde burgers die de verkiezingsdip nog even volhielden. Want volgens hen is Trump een nare man die de klimaatverandering ontkent.

De nieuwe president liet al doorschemeren dat hij het klimaatverdrag van Parijs nog liever vandaag dan morgen opzegt. En de oliemaatschappijen kunnen op hem rekenen. Wat nou, duurzaam?

Uitgerekend China, het land dat nog niet zo heel lang geleden dichtslibde vanwege de smog, riep Trump tot de orde. En nu lijken ook grote vermogensbeheerders vol in te gaan zetten op duurzaam. Zij geloven wel in klimaatverandering, en bedrijven die niet willen meewerken aan een duurzamere samenwerking zijn ‘part of the problem’.

Risico’s

De risico’s die klimaatverandering met zich meebrengt zijn voor beleggers inmiddels behoorlijk urgent geworden. Dat is een uitspraak van Legal & General Investment Management (LGIM). De vermogensbeheerder gaat dan ook desinvesteren in bedrijven die de transitie naar een low-carbon maatschappij niet omarmen.

LGIM zal het nieuwe beleid allereerst toepassen op zijn nieuwe ‘Future Fund’ range, maar voert breder in de organisatie ook maatregelen door. Aandelen van ‘vervuilende’ bedrijven kunnen binnen de Future Fund Range verkocht worden en in passieve fondsen waar LGIM niet kan desinvesteren (omdat een index wordt gerepliceerd), zal voortaan tegen het bestuur gestemd worden bij vervuilende activiteiten om zo één signaal uit te dragen.

Lange termijn

“LGIM wil bedrijven voor de lange termijn succesvol maken en het omarmen van de energietransitie en vermindering van CO2 uitstoot hoort daarbij”, zegt Meryam Omi van LGIM in een toelichting. Met meer dan 1 biljoen euro onder beheer, kan LGIM met desinvesteringen en tegenstemmen een krachtig wapen inzetten om dat doel te verwezenlijken.

Klimaatverandering kost nu al 1,2 biljoen dollar per jaar en 5 miljoen mensen sterven jaarlijks als gevolg van weersverandering en een koolstof-intensieve economie. Zonder sterke acties kunnen de kosten oplopen tot 5% van het wereldwijde BBP en tot 20% van het BBP van specieke landen.

Stemkracht

LGIM gaat desinvesteren en stemkracht gebruiken bij bedrijven die de Parijse klimaatdoelstellingen niet halen, waaronder die in de sectoren olie & gas, mijnbouw, autoindustrie, banken en verzekeraars en food.

Beleggers kunnen dus wel degelijk zorgen dat de wereld iets duurzamer wordt als overheden niet thuis geven. En daarmee verliezen ze waarschijnlijk niet eens zo heel veel rendement. Volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling is duurzaam beleggen mainstream, ook al zijn er nog steeds bedrijven die duurzaam prietpraat vinden.

Legal & General Investment Management heeft het goede voorbeeld gegeven. Het zou mooi zijn als meer vermogensbeheerders volgen.