AandelenBeleggersbegrippenKenniscentrum

Help! Een winstwaarschuwing

Concern X geeft een winstwaarschuwing en jij blijkt in het bezit van aandelen van dat bedrijf. Wat nu? De aandelen verbranden of alsnog voor spotprijzen proberen te dumpen? Een paniekaanval is een natuurlijke reactie, maar volgens Nick Kirrage, fondsbeheerder bij vermogensbeheerder Schroders, moet je als belegger eerst goed nadenken voordat je in paniek mogelijk de verkeerde beslissing neemt.

Kirrage stelt dat je je een aantal dingen moet afvragen. Dat helpt volgens hem om op een juiste manier in te spelen op de nieuwe situatie. Want een winstwaarschuwing leidt vaak tot een substantiële koersbeweging en daar liggen kansen voor waardebeleggers, beleggers die goed kijken naar wat een aandeel waard is en vervolgens proberen te profiteren van het verschil tussen deze zelf bepaalde waarde en de marktprijs.

Bedrijven kunnen een winstwaarschuwing geven als er belangrijke aanwijzingen zijn dat de winst lager uitvalt dan eerst werd gemeld. Winstwaarschuwing is dan ook niet een handige term, vinden veel mensen. Winstverlagingswaarschuwing zou beter zijn. Een winstwaarschuwing is vaak een onaangename verrassing. Ook dit cijferseizoen zijn er heftige koersbewegingen geweest na winstwaarschuwingen. Daarbij is flink wat waarde verdampt.

Elk nadeel…

“Elluk nadeel hep se voordeel”, zei Johan Cruijff ooit, en Kirrage geeft hem daar groot gelijk in. “Bij elke winstwaarschuwing komt er niet alleen nieuwe informatie over de onderneming beschikbaar, maar ook over de aandelenmarkten”, legt hij uit. En dat komt omdat de koers in beweging komt. Kirrage vindt dan ook dat beleggers, als de paniek wat is weggeëbd, voor zichzelf drie vragen over de ontstane situatie moeten beantwoorden. Niet alleen om de initiële paniek de kop in te drukken, maar vooral om de juiste beslissing te nemen bij de volgende stap.

Drie vragen

Vraag 1: Raakt het slechte nieuws ook de langetermijnwinstverwachting?
Een langetermijnbelegger houdt aandelen een jaar of vijf in portefeuille. Dat is wat waardebeleggers doen. Als aandelen in waarde dalen dan kan dat de winst op korte termijn zwaar onder druk zetten. maar dat vormt alleen een probleem als de reden hierachter is dat het bedrijf nooit meer zijn winst kan herstellen.

Vraag 2: Kan het slechte nieuws op afzienbare termijn veranderen?
Raakt het nieuws de kwaliteit van de onderneming op de lange termijn en daarmee de vooruitzichten voor de winstgevendheid op de lange duur, of niet? Het is juist vanwege de langetermijnwinst waarom het aandeel gekocht is. Waardebeleggers hebben de ervaring opgedaan dat de langetermijnverwachtingen van een bedrijf meestal niet geraakt worden door koersbewegingen op de korte termijn.

Vraag 3: Is het risico toegenomen?
Een winstwaarschuwing laat de zorgen rond een bedrijf toenemen. Maar is het risico op permanent vermogensverlies bij een belegging in dit specifieke bedrijf opgelopen? Is de belegger zijn geld kwijt of hoort deze schommeling bij de natuurlijke cyclus die bedrijven doormaken als ze door moeilijke tijden gaan? Om hierover een oordeel te vellen, kijkt Kirrage met name naar de balans, de schuldposities en andere risicofactoren.

Aan de hand van deze vragenlijst voorkom je dat je je als belegger laat meeslepen door de hectiek die ontstaat na een winstwaarschuwing. Je stelt jezelf als het ware in staat om je af te sluiten van de negatieve berichtgeving rond de winstwaarschuwing en rationeel na te denken. Is de nieuwe informatie een game-changer of hooguit beangstigend? Is de koersdaling een value trap of een kans?