BeleggersbegrippenKenniscentrum

Risicoprofielen en risicowijzer – Introductievideo

Als je gaat beleggen, is het goed om voor jezelf te bedenken hoeveel risico je wilt nemen. Dat doe je door het opstellen van een risicoprofiel. Het helpt je keuzes te maken in je beleggingsportefeuille.

Je risicoprofiel stel je op door een aantal vragen te beantwoorden. Die gaan over je beleggingsdoel, hoe lang je wilt beleggen en welke risico’s je bereid bent te nemen.
Vragen die je je kunt stellen zijn:
– Kies ik voor zekerheid of een hoog rendement?
– Wil ik liever veilige obligaties in mijn portefeuille of juist volatiele aandelen?
– Krijg ik slapeloze nachten als mijn aandelenportefeuille 10 procent in de min staat?
– Waarom wil ik eigenlijk beleggen?

Er zijn een aantal risicoprofielen. Aan de hand daarvan kun je een beleggingsportefeuille samenstellen die het beste bij jou past.

Als je voor weinig risico en behoud van je geld gaat, kies je voor een defensief beleggingsprofiel. Je neemt dan geen grote risico’s en je belegt voor de lange termijn. Dat betekent wel dat je rendement lager zal zijn. Je portefeuille zal dan voor het grootste deel bestaan uit veilige beleggingsproducten.

Heb je een neutraal beleggingsprofiel, dan is de verhouding tussen risicovolle en veilige beleggingsproducten gelijk. Je neemt iets meer risico, maar houdt je beleggingsdoel goed in het oog.

Een offensief risicoprofiel is gericht op groei van je vermogen en je bent bereid daar wel wat risico voor in te bouwen. Je portefeuille bestaat voor het grootste deel uit risicovolle beleggingsproducten. De kans op verlies is groter, maar daar tegenover staat de mogelijkheid op een hoger rendement.