AandelenDuurzaamNieuws

New York sleept Shell voor de rechter

“Investeerders gaan zich roeren.” Dat voorspelde Guiseppe van der Helm in 2015. Hij was toen voorzitter van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en was een van de sprekers op The Asset Conference, georganiseerd door Wim Groeneveld, de toenmalige hoofdredacteur van het blad The Asset. Het ging over Shell…

Van der Helm mocht de aanwezigen vertellen over duurzaam beleggen. In zijn praatje maakte hij gewag van de rechtszaak die de stad New York aan het voorbereiden was tegen ExxonMobil. In onderstaand fragment legt hij uit waarom…

Het blijkt nu dus zo ver te zijn. Naast ExxonMobil moeten ook Shell, BP, Chevron en ConocoPhillips zich verantwoorden voor hun rol in de klimaatverandering. New York wil geld zien om de voorzieningen te kunnen betalen die nodig zijn om zich te wapenen tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Daarnaast maakte New York bekend dat de pensioenfondsen van de stad hun portefeuilles flink gaan opschonen. Ze gaan zich helemaal terugtrekken uit bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen. Het gaat om 5 miljard dollar die binnenkort duurzamer worden geïnvesteerd.

Shell reageerde op de rechtszaak en vindt het maar niks dat New York naar de rechter stapt. Het concern verschuilt zich achter overheidsbepalingen en zinspeelt erop dat die ‘groene’ keuzes van bedrijven en burgers zou moeten belonen.

Nog even terug naar van der Helm. Want die voorzag in 2015 ook voor investeerders donkere wolken aan de opgewarmde horizon. Hij vergeleek de situatie waarin bedrijven als Shell terecht kunnen komen als dezelfde waarin de tabaksindustrie terecht is gekomen. En na de bedrijven zijn de investeerders aan de beurt, waarschuwde hij.