ColumnsSector

Vice Fund verre van duurzaam

Met beleggen kun je de wereld veranderen. Dat roept De Nieuwe Belegger sinds de start van dit medium. Duurzaam en verantwoord beleggen wordt steeds meer mainstream. Toch zijn er mensen die het rendement veel belangrijker vinden. Die worden door het USA Mutual Vice Fund op hun wenken bediend.

Het beleggingsfonds is de absolute tegenhanger van de ASN fondsen of die van Triodos. In het Vice Fund zit alles wat god verboden heeft… en nog wel meer. De best renderende sin stocks zijn in het fonds bijeen gebracht. En natuurlijk spreekt Holland een woordje mee, want onze nationale schuimkraagtrots Heineken mag ook meedoen.

Nu is het natuurlijk wel een leuke gedachte; investeren in sin stocks. Roken en drinken hebben weinig last van economische schommelingen. Mensen blijven het doen, al is het alleen maar om alle sores te vergeten tijdens een economische dip. Jammer is wel dat er ook nogal wat wapenbedrijven vertegenwoordigd zijn in het fonds. Raytheon, Northrop Grumman en Lockheed zijn natuurlijk behoorlijk foute bedrijven.

Het rendement van het Vice Fund was tot nu toe heel aardig. De vraag is echter of dat zo blijft. De tabaksindustrie staat flink onder druk. In de groeimarkten die de sector de laatste jaren heeft aangeboord in Azië en Afrika komt langzaamaan het besef dat roken slecht is. Bovendien is de e-sigaret niet de redder in nood voor de tabaksindustrie. Tenslotte worden, zelfs in de Verenigde Staten, de regels voor de verkoop en fabricage van peuken steeds strenger.

En dan de wapenindustrie. De keuze voor Donald Trump als president van de VS kwam voor de sector als een geschenk uit de hemel. Trump laat de sector ongemoeid en zei onlangs tijdens een speech bij de wapenlobby NRA dat onder zijn bewind wapens nooit verboden zullen worden. Of daarmee de wapenconcerns lekker hun gang kunnen blijven gaan? Tot nu toe kon die industrie floreren omdat veel institutionele beleggers alleen naar het rendement keken. Dat pensioengelden werden belegd in bedrijven die clusterbommen produceerden deed niet ter zake. Daar komt nu rap verandering in. Steeds meer grote beleggers keren zich af van dit soort beleggingen. En goed voorbeeld doet volgen.

Gekkies

Het zit de wapenindustrie ook niet mee dat schietgrage Amerikaanse gekkies steeds maar weer wereldwijd het nieuws halen met hun moordpartijen. Het kan niet anders of de politiek in de Verenigde Staten moet tegen het wapenbezit optreden.

Al deze zaken raken het rendement van het fonds. Roken en wapens bestrijken ieder zo’n 20% van het fonds. Het eerste kwartaal van 2018 was al niet te best. Of instappen nu nog interessant is vanwege het rendement, valt te betwijfelen. Of instappen überhaupt interessant is…