Beleggen in de praktijkKenniscentrum

Broker of beheerder: Lage kosten of persoonlijk advies

Wie gaat beleggen kan kiezen voor een broker of een beheerder. Bij een broker moet je alles zelf doen, bij vermogensbeheer wordt alles voor je gedaan. De laatste jaren zijn fintech brokers als DeGiro in opkomst. Het bedrijf werkt anders dan traditionele vermogensbeheerders als bijvoorbeeld ABN Amro.

“Wij geven beleggers geen advies, ze krijgen op een veilige manier toegang tot de beurzen. Ze bepalen zelf hun portefeuille”, legt Gijs Nagel van DeGiro uit. De kosten zijn beduidend minder dan bij traditionele vermogensbeheerders. “Wij bieden onze klanten meer dan alleen een veilige handelsomgeving”, zegt Rico Fasel, Directeur Beleggingsadvies & Zelf Beleggen van ABN Amro. Die bank geeft de klanten juist veel advies en helpt ze mede te bepalen op welke manier ze beleggen. ‘Personal’ is daarbij het toverwoord, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Kosten zijn bij DeGiro niet alleen lager dan bij vermogensbeheer, ze claimen ook 80% goedkoper te zijn dan andere brokers. Voor beleggers spelen kosten vaak een doorslaggevende rol bij het kiezen van een broker. “We zijn een bedrijf dat financiële en technische kennis combineert in een online brokerdienst”, zegt Nagel. “De technologie houdt ons efficiënt en goedkoop.” De klanten van DeGiro weten dat ze zelf hun huiswerk moeten doen, ze kunnen wel voor technische vragen bij een helpdesk terecht.

Wat wil je?

Het is belangrijk te bepalen wat je als belegger wil. Ben je niet zeker van je zaak en wil je hulp, dan is een vermogensbeheerder waarschijnlijk de beste keuze. Volgens Fasel zou niet het zo laag mogelijk houden van de kosten het hoofddoel van een belegger moeten zijn, maar het behalen van een zo goed mogelijk rendement. “Wij kunnen klanten helpen met het bepalen van goede en haalbare doelstellingen.” Daarbij wordt natuurlijk gelet op de kosten. “Naast kosten is het zeer belangrijk om rendementskansen en ook risico’s goed te beoordelen. In onze advisering en begeleiding letten wij daar op.”

Zo laag mogelijke kosten bij DeGiro of de toegevoegde waarde van het persoonlijke advies bij ABN Amro. Belangrijk is dat mensen die willen beleggen die afweging maken voor ze zich op de beursvloer storten. “Wat je ook doet, wees voorzichtig en doe je huiswerk”, waarschuwt Nagel.