Nieuws

Beleggers hebben kleine dip

Nederlandse beleggers zijn niet meer zo enthousiast. Dat blijkt uit de ING BeleggingsBarometer over februari. 2017 startte met de hoogste score van de barometer sinds ruim anderhalf jaar. De score kwam uit op 148. Deze maand daalt de ING BeleggersBarometer naar 141. Dat komt door zorgen over de Nederlandse economie.

Naast pessimisme over de economische situatie in Nederland zijn beleggers ook niet zo positief over hoe de AEX in de komende drie maanden gaat presteren, al denkt nog steeds ruim de helft van de beleggers dat de Amsterdamse hoofdindex verder zal stijgen.

Driekwart van de beleggers denkt dat de America First politiek van president Donald Trump niet goed is voor de wereldeconomie. Positief is men wel over het stijgende consumentenvertrouwen in Nederland. Ruim de helft verwacht dat dit in 2017 blijft stijgen. De spanning voor de Nederlandse verkiezingen stijgt ook. Hoe dichter bij de Tweede Kamerverkiezingen hoe vaker beleggers niet weten op wie ze moeten stemmen. VVD en PVV blijven favoriet.

Zelf handelen

Ruim de helft van de beleggers handelt zelf op de beurs. Het risicoprofiel is wat vaker defensief. Net als in 2016 bestaat tweede derde van de portefeuille uit aandelen en beleggingsfondsen. In februari hebben beleggers meer gehandeld op de beurs dan in januari (54%; was 46%).

In de categorie technologieaandelen verwachten beleggers het meeste rendement van ASML de komende maanden. Dit is een sterke stijging sinds oktober 2016. De verwachtingen voor Google zijn juist getemperd ten opzichte van een paar maanden geleden. “Dat is mooi in lijn met de recente koersontwikkelingen en met de laatste kwartaalcijfers”, zegt Henry van Heijster, investment manager bij ING. ASML komt daar beter uit de bus dan Google. “Maar het zijn beide zeer dominante bedrijven op hun specifieke terrein in de ook bij ons favoriete IT sector.”

Voor beleggers blijven de nieuwssites de belangrijkste informatiebron (44%), al informeren meer beleggers dan voorheen zich juist bij hun bank of adviseur (28%; was 21%). Ook beleggingsvakbladen worden vaker geraadpleegd (25%; was 19%).