Geldzaken

Peaks: beleggen met kleingeld

Beleggen met wisselgeld kan vanaf de zomer. Peaks is een app die de betaalrekening koppelt aan een beleggersrekening.

Bij iedere betaling wordt er een klein bedrag extra afgeschreven voor de beleggingsportefeuille.

Peaks, een bedenksel van de Rabobank, vergelijkt zichzelf graag met de aloude piekenpijp. Dat was een buis waarin vroeger overgebleven guldens werden gestopt. Het werd gezien als een leuke en makkelijke manier van sparen.

Bij iedere pinbetaling wordt het bedrag afgerond naar de volgende euro, zodat automatisch geld opzij wordt gezet. Ook kan periodiek of eenmalig geld in worden gelegd. Het opgebouwde vermogen wordt vervolgens belegd in ETF’s. Gebruikers kunnen daarbij zelf aangeven hoeveel risico zij willen nemen.

Goedkoop is Peaks niet. Er wordt een euro per maand in rekening gebracht voor vermogens onder de 2.500 euro. Daarboven geldt een tarief van 0,5% van het belegde vermogen. Studenten tussen de 18 en 23 jaar hoeven niets te betalen.

Het FD heeft een rekensom gemaakt over de kosten:

Het gebruik van Peaks is aanvankelijk duur. De eerste 12 maanden kosten €9. Wie maandelijks €25 inlegt heeft een rendement van 6% nodig om quitte te spelen. Rabobank en ABN Amro schatten het rendement van defensieve beleggingsprofielen voor dit jaar op respectievelijk 2,8% en 2,2%.
Uitgaande van het gemiddelde rendement van die twee — 2,5% — blijft er na 12 maanden van de inleg van € 300 nog € 295 over. Naarmate het belegd vermogen groeit, wordt de app goedkoper. Zodra een gebruiker €2500 heeft ingelegd, kost de app 0,5% per jaar.
Bij 2,5% rendement levert een inleg van €300 een bedrag op van €2853,70 — een nettorendement van 1,9%.

Peaks is voorlopig alleen beschikbaar voor Rabo-rekeninghouders, maar wordt in een later stadium ook gekoppeld aan betaalrekeningen van andere grote banken. Het is nog wel even wachten op de app. Peaks hoopt komende zomer de vergunningen op orde te hebben en dan kan het beleggen beginnen.