Columns

Vrijgezellendag


Op 11 november vieren de Chinezen Guanggun Jie. Vrijgezellendag is de tegenhanger van onze Valentijnsdag, maar de impact is zoveel malen groter, dankzij internet. Vorig jaar zette Alibaba op die dag ruim 91 miljard yuan om, een slordige 13 miljard euro.

Let wel, dit is alleen de omzet van Alibaba. China kent nog meer grote online warenhuizen. Alleen al de omzet van Alibaba is hoger dan wat de Amerikanen op Cyber Monday en Black Friday bij elkaar gekocht hebben met hun pc, tablet of smartphone. En dat is toch niet gek voor een obscuur studentendingetje uit de jaren negentig van de vorige eeuw dat Guanggun Jie tot voor kort was.

Die verwording van Guanggun Jie laat duidelijk zien hoe China in nog geen twintig jaar is getransformeerd. Vier jaar geleden vertelde een taxichauffeur tegen me dat de drukke vierbaansweg waarover we reden nog geen twee jaar geleden landbouwgrond was. De hoge torenflats aan weerskanten van de snelweg stonden er ook nog maar een jaartje. China heeft in nog geen twintig jaar bereikt waar wij in het Westen zeventig jaar over hebben gedaan. Het proces in China ging, en gaat, zo snel dat de Chinezen met gemak hele stappen overslaan.

Jack Ma is daar het beste voorbeeld van. De grote man achter Ailbaba startte zijn onderneming in de late jaren negentig. Ter vergelijking: in Nederland was internet toen al hot en hip. Denk aan Lost Boys, ZonNet, Startpagina.nl en vooral Bol.com. Waar Bol zich nu eindelijk lijkt te ontworstelen aan alle vooroordelen waarmee online shoppen te maken heeft, kon Ma in China in alle rust van Alibaba het grootste internetconcern ter wereld maken. Hij had niet te maken met consumenten die een product ‘in het echt’ wilde voelen en bestuderen. Hij had ook geen last van allerlei weerstanden tegen online betalen.

Terwijl we in Europa nog steggelen of het betaalverkeer wel veilig genoeg is, kopen en verkopen Chinese jongeren uit de middenklasse naar hartenlust met hun smartphone. De digitalisering heeft China ontsloten en geeft gewone mensen talloze mogelijkheden waarvan ze tot vijf jaar geleden niet eens durfden te dromen. Iedereen kan ondernemer, consument en belegger zijn. Want ook die gesloten markt wordt opeens bereikbaar.

En het einde is nog lang niet in zicht. Dit jaar heeft China Amerika gepasseerd als het gaat om de omzetten in online winkelen. Maar Ma gaat verder. Zijn Singles Day is binnen vijf jaar een wereldwijd fenomeen geworden. Nu al haken grote westerse bedrijven in, alleen maar om een graantje mee te pikken in het immense Chinese afzetgebied. Het zal echter niet lang meer duren voordat Guanggun Jie Valentijnsdag heeft weggevaagd. Op internet is dat waarschijnlijk nu al zo.