Geldzaken

Bux wil beleggen toegankelijk maken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt beleggingsapps nauwgezet in de gaten. Bux is een van de spelers op de snelgroeiende markt. “Wij willen beleggen toegankelijk en leuk maken”, zegt Nick Bortot, oprichter en ceo van Bux.

Bux is sinds de herfst van 2014 actief. De app is speciaal gericht op jonge consumenten. Om te laten zien dat beleggen leuk is, hebben de makers van de app veel gaming-elementen toegevoegd. Juist het game-element zou de app laagdrempelig maken. Gebruikers zouden te snel worden verleid om te gaan beleggen, zonder kennis van zaken.

Bortot bestrijdt dat. “Gamebouwers zijn er heel bedreven in om mensen bij de hand te nemen”, zegt hij. “Dat zit nu eenmaal in games ingebakken. Je gaat spelenderwijs van level naar level. Dat is ook de gedachte achter Bux. We laten mensen op een speelse manier kennismaken met de beleggingswereld,”

Andere benadering

Gebruiksvriendelijkheid van de app was volgens Bortot een van de voorwaarden toen hij met Bux begon. Gebruikers moeten zonder problemen de app kunnen bedienen. “Desnoods met een hand.” Dat dit een andere benadering is, die nog niet door iedereen wordt omarmt, beseft de ceo. “De beurswereld is in de jaren tachtig blijven hangen”, zegt Bortot dan ook. “Hoe meer toeters en bellen hoe beter. Die structuur schrikt potentiële beleggers juist af. Beleggen wordt erg complex gemaakt. We zijn Bux begonnen met het idee om de financiële wereld toegankelijker te maken. En een stuk leuker. Daardoor krijgen meer mensen de kans om te beleggen.”

Dat Bux mensen niet genoeg zou waarschuwen voor de financiële risico’s, weerlegt Bortot. “Op onze website is duidelijk te lezen wat de risico’s zijn. Wij hebben verantwoord beleggen extreem hoog in het vaandel staan. Alleen op die manier kun je een lange termijn business opbouwen. De belangen van de klant zijn ook onze belangen.” Van de 200.000 gebruikers die Bux heeft, zijn er 12.000 die een rekening hebben geopend en dus ‘echt’ kunnen handelen. Volgens Bortot handelen de meeste klanten met kleine bedragen. “Ze kunnen beter bij ons met 50 euro beginnersfouten maken, dan bij professionele brokers met 1.000 euro de beurs op gaan en dezelfde fouten maken.”