De Wereld & IkDuurzaamNieuwsSector

Windenergie streeft kolencentrales voorbij

Het gaat eindelijk de goede kant op met windenergie. Windturbines hebben kolencentrales ingehaald als tweede energiebron van Europa. De totale capaciteit van alle windparken bedraagt in de Europese Unie voor het eerst meer dan dat alle kolencentrales gezamenlijk aan energie kunnen leveren, meldt de Europese brancheorganisatie WindEurope.

Eind vorig jaar stond er in totaal een kleine 154 gigawatt aan windmolens opgesteld in Europa. Dat houdt in dat er op zee en op het land in 2016 per saldo voor 12,5 GW aan turbines is bijgebouwd.

De toename van de windcapaciteit was in 2016 wel iets kleiner dan in 2015. Bij kolen ligt dat anders. Tien jaar terug waren kolencentrales nog goed voor het grootste aandeel van de totale capaciteit van de Europese energievoorziening. Die positie werd een paar jaar terug overgenomen door gascentrales.

WindEurope meldt dat de vierde energiebron in Europa nu waterkracht is. Daarna komen kernenergie, zonnestroom en brandstofolie.

[otw-bm-list id=”1″]