Columns

Save havens in onzekere tijden

Beleggers zijn vaak op zoek naar zogeheten save havens, veilige beleggingen die in moeilijke tijden hun waarde niet verliezen. Goud is daar een goed voorbeeld van. JP Morgan denkt nu ook aan Duitse aandelen, vooral als Marie Le Pen de verkiezingen in Frankrijk wint.

Strategen van JP Morgan keken naar save havens in de eurozone. Nu er dit jaar flink wat belangrijke verkiezingen aankomen die voor politieke instabiliteit kunnen zorgen, moeten beleggers daarop voorsorteren. Duitse aandelen doen het over het algemeen goed, volgens JP Morgan. Als voorbeeld wordt de eurocrisis van 2011 genoemd.

JP Morgan gaat ervan uit dat de populisten overwinningen gaan boeken, vandaar de zoektocht naar save havens. Het blijft echter interessant om de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten te houden, overigens ook als je niet belegt. Uit opiniepeilingen blijkt dat in Duitsland de populistische Alternative für Deutschland (AfD) niet meer zo heel populair is en ook het Front Nationale van Le Pen valt terug.

De terugval van de Duitse populisten wordt volgens de opiniepeilers veroorzaakt door de politiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Door alle aandacht is de vluchtelingenproblematiek naar de achtergrond verdwenen. Bovendien heeft de SPD met Martin Schulz en stemmentrekker in huis gehaald die aanhangers van AfD weet weg te halen.