De Wereld & IkNieuws

ABN Amro weg bij omstreden olie-pijplijn

Als belegger kun je best invloed uitoefenen op een bedrijf. Dat blijkt maar weer uit het feit dat ABN Amro stopt als financier van de Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. ABN Amro had zo’n 45 miljoen euro geleend aan Energy Transfer Equity (ETE), het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP). En dat is weer een van de ontwikkelaars van de pijplijn.

Het bankbedrijf werd, net als ING overigens, in verlegenheid gebracht toen bleek dat het betrokken was bij de aanleg van de omstreden pijpleiding. Beleggers werden een beetje zenuwachtig van de negatieve publiciteit. ABN liet nog wel weten dat het in gesprek was met ETE om druk te zetten achter onderhandelingen met de indianenstam die te maken krijgt met de aanleg, dwars door hun leefgebied in North Dakota.

Nu Donald Trump de aanleg laat door gaan, en niet gevoelig lijkt voor de protesten van de tegenstanders, kiest ABN Amro ervoor om zich terug te trekken uit het project. Het bankbedrijf laat daarbij criteria voor verantwoord of duurzaam beleggen prevaleren boven geldelijk gewin.

Voor ING ligt de kwestie anders. Ook dat concern leent geeld voor de aanleg. Die lening kan niet stopgezet worden. Maar ING laat geen gelegenheid voorbij gaan om te melden dat er met grote tegenzin geld gestoken wordt in het project.