AandelenNieuws

Ajax: op een slof en een emotie-aandeel

Ajax telt Europees voorlopig weer helemaal mee. Donderdag 24 mei staat de Amsterdamse club in de finale van de Europa League. Door het plotselinge Europese succes sloot het aandeel AFC Ajax een dag na de zenuwslopende halve finale tegen Olympique Lyon maar liefst 5% hoger.

Niet alleen sportief heeft Ajax dus de wind in de zeilen, ook financieel staat de club er rooskleurig voor. Dat vertaalt zich in het aandeel. Ajax is nu, per aandeel, 9,80 euro waard. Meer Europees succes zal de koers verder stuwen en gezien de gezonde financiële huishouding is Ajax misschien eigenlijk best een interessant aandeel geworden.

De club ging eind jaren negentig naar de beurs. Sinsdien beweegt Ajax zich, als we in voetbaltermen spreken, in de kelder van Beursplein 5 tussen de kleine fondsen. Het aandeel wordt ook wel een emotie-aandeel genoemd. Beleggers kopen het niet voor de fraaie dividenden of de mooie rendementen. Hoewel… dat laatste valt misschien toch wel mee. In mei 2016 schreef Analist.nl al dat Ajax zich aardig staande wist te houden in de sector aandelen van voetbalclubs.

Europa kent een aantal beursgenoteerde clubs. Daarvan zijn Manchester United, Borussia Dortmund, Juventus, Benfica, Lazio Roma en Sporting Portugal de bekendsten. Dortmund springt er qua rendement echt uit. Wie tien jaar geleden was ingestapt, kan bogen op een rendement van 304,60%. Ajax moet het met ruim 7% doen, zoals in het schema van Analist.nl is te zien. Toch niet slecht voor een emotie-aandeel. Daarbij dient wel aangetekend te worden dat de Amsterdammers nog nooit dividend hebben uitbetaald.

Is het nu raadzaam om op de eerstkomende handelsdag vol op Ajax in te zetten? Zoals al eerder opgemerkt gaat het de club financieel uitstekend, en dat kan alleen nog maar beter worden. Door de Europese successen staan spelers als Davy Klaassen, Kasper Dolberg en Davinson Sanchez flink in de belangstelling. Everton wil naar verluid ruim 20 miljoen pond op tafel leggen voor Klaassen! Maar of het aandeel daar wel bij vaart is natuurlijk de vraag. Als deze sterkhouders vertrekken, moet je maar afwachten wat hun vervangers doen. Voor hetzelfde geld blijkt het Europese succes slechts een opleving van korte duur.

Er is wel iets anders dat instappen het overwegen waard maakt. De beursgang van Ajax is niet onomstreden. Vooral in het begin hekelden de trouwe clubmensen de nieuwe structuur binnen de NV die Ajax opeens was geworden. De spaarzin van de clubleiding van de afgelopen jaren – Ajax zou een oorlogskas hebben van ruim 100 miljoen euro – is voer voor speculaties. Een daarvan is dat Ajax een vertrek bij Euronext aan het voorbereiden is.

Een beursvertrek zou betekenen dat Ajax, oftewel de clubmensen, weer baas zijn over hun vereniging. En dat is veel mensen binnen Ajax een lief ding waard. Aandeelhouders kunnen, hoewel de Amsterdammers met 71% zelf het grootste deel van de aandelen in bezit hebben, misschien nog wel een aardig prijsje krijgen voor hun emotie-aandeel.