AandelenAnalyseSector

Kat Mik en de Pet Passion Index

Het gaat al een tijdje niet zo goed met mijn kat Mik. Laatst waren we weer eens bij de dierenarts om er voor de zoveelste keer bloed te laten prikken. Daarna kreeg hij ook zijn maandelijkse portie medicijnen mee.

Mik is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de sterkhouders van de plaatselijke dierenpraktijk. In zijn eentje houdt hij een heel leger aan farmaceuten en laboranten aan het werk. In feite kunnen we stellen dat onze 17-jarige kattenkoning een duurdere patiƫnt is dan ikzelf. Had hij een zorgverzekering, dan was Mik al lang door zijn eigen risico heen.

Mik is niet het enige dier dat zich omringd weet met hoogstaande medische zorg. Het blijkt een trend en vooral in Amerika wordt daar flink aan verdiend. In de Nasdaq kun je dan ook een aantal goed renderende pet stocks vinden. Naast bedrijven die als dierenvoerproducent optreden, zijn er steeds meer beursgenoteerde bedrijven die zich specialiseren op het medische welzijn van huisdieren. En dat legt ze zeker geen windeieren. Amerikanen zijn bereid diep in de beurs te tasten voor hun huisdier.

Motif Investing heeft zelfs een speciale tracker in het leven geroepen voor huisdierenaandelen. Het gaat om de Pet Passion Index. Het is een interessante tracker, want de performance is aanzienlijk. Van juni 2017 tot en met juni 2018 kwam die uit op ruim 30%. In de index zijn naast diervoerproducenten vooral bedrijven te vinden die zich met medische zorg voor dieren bezighouden. IDEXX Laboratories is daar een van. Het concern, ook actief in Nederland, levert wereldwijd diensten en producten aan dierenartsen. Het aandeel IDEXX is genoteerd aan de Nasdaq en heeft een plekje gekregen in de S&P500.

Daar waar Amerikanen grote moeite hebben met een zorgverzekering voor zichzelf, doet Trupanion Inc. goede zaken. Het bedrijf levert ziektekostenverzekeringen voor huisdieren. Net als IDEXX heeft Trupanion een goed jaar achter de rug.

PetMed Express is een farmaceut die zich richt op dierengeneesmiddelen. Dat concern zag de waarde van de aandelen in de achterliggende twaalf maanden bijna verdubbelen.

Mede door de aantrekkende economie zal het bedrag dat de Amerikanen dit jaar uitgeven aan huisdieren oplopen naar 69 miljard dollar. En de rek is er nog lang niet uit. Millennials beginnen veel later met kinderen, maar er moet toch gezelschap zijn in huis. De Miks en Fikkies van deze wereld zijn dan een uitkomst!