Aandelen

De IPO top 10 voor 2019 (deel 1)

2018 was me het IPO-jaartje wel. Adyen, iQiyi, Elastik, Tencent Music Entertainment… Het zijn zo maar wat concerns die met veel bombarie hun beursgang beleefden. In 2019 staan er opnieuw IPO’s voor de deur waar beleggers hun vingers bij kunnen aflikken. We tellen af van 10 naar 1. In deel 1 maken we een duikvlucht a la Facebook van 10 naar 7. 

10. Palantir

Bij Palantir Technologies zijn ze dikke mik met president Donald Trump. Als dat nog niet een waarschuwing is, dan is het feit dat Palantir bekendstaat als meest geheimzinnige concern van Silicon Valley dat mogelijk wel. Het concern werd groot, berucht en gevreesd door de rol die het speelt in data mining voor overheden en veiligheidsdiensten. Palantir werd begin deze eeuw uit de grond gestampt door Peter Thiel en wat andere kopstukken uit de zogeheten PayPal-maffia. Ze hadden flink gecasht met PayPal en de oorsprong van Palantir is dan ook nauw verweven met dat bedrijf. Het e-betalingssysteem kreeg te maken met frauduleuze betalingen en daar wilden Thiel en zijn vriendjes een stokje voor steken. Ze bedachten een systeem om de geldtransacties te monitoren en zo verdachte zaken snel op te kunnen sporen. Dat lukte en Palantir werkt nu met een nog intelligentere versie van het PayPal-detectiesysteem. Dat systeem is een hit bij allerlei geheime diensten en regeringen. De FBI en CIA werken samen met Palantir om terrorisme te bestrijden. Het eerste succes kwam al snel. Volgens Bloomberg heeft Palantir een belangrijke bijdrage geleverd aan het opsporen van Osama Bin Laden. De kracht van Palantir is dat het diverse databases met elkaar kan combineren. Intussen is het concern niet meer weg te denken in de security-sector. Het heeft zich inmiddels onmisbaar gemaakt in de wereld van inlichtingendiensten. Dankzij een ingenieus verdienmodel en het feit dat veel inlichtingendiensten wel met Palantir moeten werken omdat anders het uitwisselen van gegevens niet mogelijk is, gaat het Palantir financieel voor de wind. In 2015 werd de waarde van het bedrijf geschat op 20 miljard dollar, bij een beursgang oplopend naar 40 miljard. In een analistenrapport van Sharespost staat te lezen dat de omzet in 2017 uitkam op 3,5 miljard. Het grootste deel komt door werkzaamheden voor overheden. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven, want de overheidsuitgaven voor misdaadbestrijding en defensie-IT stijgen fors. Verwacht wordt dat ook de zakelijke markt nog meer zal aanhaken. Amerikaanse investeringen in AI en big data-analyse zullen de komende drie jaar met 40% stijgen en in 2020 uitkomen op 210 miljard. Voor Palantir liggen er grote kansen in het bijeenbrengen en analyseren van ongestructureerde data uit social media en gestructureerde data. Dat alles maakt Palantir tot een interessant concern voor beleggers en voor andere stervelingen een zeer onaardig bedrijf dat eigenlijk niet te veel macht naar zich toe zou mogen trekken. Toch een plekje in onze top 10 omdat een IPO spraakmakend zou zijn.

9. LeasePlan

Het had eigenlijk dé beursgang van 2018 moeten worden. Maar Adyen en marktomstandigheden gooiden roet in het eten. Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe kansen voor LeasePlan. Toegegeven; de ene week nog helemaal blij en opgetogen een IPO aankondigingen en nog geen zeven dagen later met de staart tussen de benen de keutel weer intrekken geeft weinig hoop voor de toekomst. Alhoewel; LeasePaln blijft wel het grootste autoleasebedrijf ter wereld. Daar moet toch iets mee aan te vangen zijn op de beurs? Vooruit dan maar. Duimen draaien en hopen dat het allemaal goed komt daar in Almere.

8. Lyft

Oorspronkelijk zou Uber pas in de tweede helft van 2019 naar de beurs willen, maar grote concurrent Lyft gooide roet in het eten en gaat ook IPO’en. Lyft is in tegenstelling tot Uber alleen actief in de Verenigde Staten en Canada. De ambities van het bedrijf reiken echter verder. Er zijn plannen voor uitbreiding naar Zuid-Amerika en de sprong naar Europa staat ook op de rol.
Lyft is sinds 2017 bezig aan een opmars. Die wordt deels ingegeven door allerlei schandalen waarin Uber is verwikkeld. Hoewel er een heuse taxi-oorlog lijkt uitgebroken te zijn tussen Lyft en Uber, heeft laatstgenoemde in de VS nog niet echt te duchten van Lyft. Daar waar analisten verwachten dat Uber in 2018 48 miljoen Amerikanen van A naar B vervoert, komt Lyft volgens de marktvorsers niet verder dan 30 miljoen ritjes. Lyft zou in 2018 qua omzet uitkomen op 17 miljard dollar volgens The Wall Street Journal.
De beursgang moet Lyft zo’n 15 miljard dollar rijker maken. Maar of Lyft een goed alternatief is voor Uber? Voorlopig is het wel genieten om de taxi-oorlog tussen de twee kemphaantjes!

7. Uber Technologies

Nog zo’n zogenaamd pareltje uit de deeleconomie. Uber maakt werk van de beursgang. Het concern heeft daarvoor al de benodigde documenten ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Uber is bekend en berucht vanwege de taxi-app. De omzet van het bedrijf zal in 2018 uitkomen op 37 miljard dollar. Het marktaandeel is 73% volgens Second Measure, het bedrijf dat creditcardtransacties verwerkt.
Bij de beursgang kan het bedrijf gewaardeerd worden op 120 miljard dollar. In een financieringsronde in oktober werd Uber op zo’n 70 miljard dollar gewaardeerd. Naast de taxi-app probeert Uber ook op andere manieren de eigen technologie in te zetten voor andere vormen van transport. Zo is er Uberbeats, een transportdienst die zorgt dat maaltijden van restaurants bij de klant worden afgeleverd. Ook wil Uber zich storten op de markt van openbaar vervoer en fietsdiensten. Het was de wens van Uber om het taxivervoer met zelfrijdende auto’s te gaan doen, maar een dodelijk ongeval zorgde dat die wens even in de vrieskist is beland. Intussen kijkt de bedrijfstop wel naar andere, soms spectaculaire vormen van vervoer. Zo werkt er een heel team aan Uber Elevate, een dienst met vliegende taxi’s. Voor die projecten kan Uber wel wat financiële ruggensteun gebruiken. Ook hier geldt weer: institutionele beleggers, let op uw ESG-criteria!

Tot zover deel 1. Al zin in het nieuwe beursjaar? Laat dan deel 2 en 3 maar zitten. Nog niet overtuigd? We gaan in de komende dagen vrolijk verder met de fijnste zes IPO’s van 2019!