GeldzakenNieuws

AFM vindt boetes bij oversluiten te gortig

Banken hebben het afgelopen jaar vaak veel te hoge boetes in rekening gebracht bij mensen die hun hypotheek lieten oversluiten. Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim op basis van informatie die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschikbaar heeft gesteld.

De AFM houdt sinds de zomer van 2016 de banken in de gaten om te zorgen dat ze niet te hoge oversluitboetes rekenen. Maar er bestond onduidelijkheid over welk bedrag billijk is. Daarom startte de toezichthouder een onderzoek. Het resultaat daarvan is nu bekend.

Oversluitclaim denkt dat klanten van banken ongeveer 3000 euro per geval te veel hebben betaald. De AFM heeft daar overigens zelf geen inschatting over gemaakt. De financiële waakhond roept banken wel op alle sinds 14 juli vorig jaar te veel geïnde boetes terug te betalen. Later dit jaar zal worden gecontroleerd of dit ook echt is gebeurd.

ABN AMRO en Rabobank verwachten beide in totaal zo’n 5 miljoen euro terug te betalen. ING gaat ook de kosten van het oversluiten opnieuw te berekenen.

Nu de AFM met richtlijnen gekomen is, is het voor veel huizenbezitters mogelijk toch weer interessant geworden om de hypotheek over te sluiten.