ColumnsSector

Oppo als waarschuwing

Apple en Samsung leveren een substantieel marktaandeel in op de Chinese smartphonemarkt. Oppo, en in mindere mate Vivo, blijken in rap tempo een plek op te eisen in het smartphone-landschap. Terwijl de Opposhops als paddenstoelen uit de grond schieten, is het echt zoeken naar shops van Apple en Samsung.

Een winkelstraat in Anyang met een Apple Store. maar of het een officiële is?

Zelfs in een kleine stad als Suzhou struikel je over de Opposhops. Die doen qua inrichting denken aan de Apple store. Vanwege de kleine afmetingen staat er veelal slechts een tafel met de vlaggenschepen uit de R9-lijn. Effe spelen met een R9 is geen probleem. Ik kreeg er meteen eentje in mijn handen geduwd. En, eerlijk is eerlijk, het zijn gave telefoontjes voor een niet al te hoge prijs.

Voor de tweede Opposhop in Suzhou, gesitueerd in een grote straat annex vreetsteeg, was het een drukte van belang vanwege een van de vele promotieacties. Die zijn overigens heel subtiel. In Chinese winkelstraten word je zowat doof door een overkill aan reclameboodschappen die via enorme geluidinstallaties de straat in worden geslingerd. Oppo doet daar, in Suzhou tenminste, niet aan mee. De nieuwsgierigheid wordt gewekt door het joviaal uitdelen van promotiemateriaal. Dat tafereeltje mag van de uitdelers trouwens niet gefotografeerd worden.

Dat Oppo de offline markt opzoekt is natuurlijk reteslim. Het directe contact met de klant werkt. Ikzelf was stomverbaasd dat ik, nog geen tien seconden binnen, een R9 in mijn knuistjes kreeg gedrukt. Zonder elektronische beveiliging of iets anders dat mijn testervaring in de weg zou kunnen staan. Maar er is nog een reden waarom de strategie van Oppo vruchten afwerpt. Door fysiek aanwezig te zijn in het straatbeeld, spreekt het merk een nog veel grotere doelgroep aan dan alleen maar jongeren. Veel oudere Chinezen zijn bijvoorbeeld niet zo thuis met internet maar willen toch een smartphone. Die kopen hem in de winkel en dat geldt ook voor de vele ongeletterden in het land. Daardoor kunnen dorpelingen in de buurt van Zhangjiajie vrij eenvoudig een Oppo aanschaffen, want ook daar zag ik een Opposhop in een van de dorpen rond het beroemde natuurpark.

Of het Apple en Samsung dun door de broek loopt door de concurrentie van Oppo en Vivo? Waarschijnlijk nog niet. De impact van de grote merken is er nog steeds, en de rijkere Chinezen willen zich toch onderscheiden met iets uit het buitenland. Maar de Chinese merken boren wel een thuismarkt aan die oneindig groot is. En vergeet niet dat de autoriteiten dolblij zijn met de opkomst van de Chinese merken. Daar komt nog bij dat een toestel als de R9 Plus specs heeft om je vingers bij af te likken. Ondanks dat kost hij, pak ‘m beet, zo’n 450 euro. Een iPhone of een Galaxy met vergelijkbare specs kost bijna het dubbele.

De definitieve opkomst van Oppo moet het Westen nog geen zorgen baren, maar er zijn wel lessen uit te trekken. China is voor velen nog steeds het land van de copycats. Maar zo langzamerhand is het punt bereikt dat de kopieën beter zijn dan de originelen. Ook de tijd dat Westerse bedrijven zonder noemenswaardige moeite de Chinese consument voor zich konden winnen, lijkt ten einde. De consument is niet alleen zelfbewuster, maar het patriotisme begint stilaan ook een rol te spelen. Bovendien groeit de binnenlandse markt keihard. Het is voor Westerse concerns haast ondoenlijk om dat bij te houden. Daardoor kunnen ze de slag weleens voorgoed missen.

De opkomst van Oppo en Vivo is goed te zien in deze grafiek.