AandelenSector

Britse voetballers aan de snus, Swedish Match juicht

Het was onlangs groot nieuws in Engeland. Jonge profvoetballers uit de Premier League gebruiken snus. Zelfs succestrainer Pep Guardiola van Manchester City mengde zich in de discussie. Intussen hoopt de tabaksindustrie een slaatje te slaan uit de snusconsumptie van de sterspelers.

Britse profvoetballers blijken naast het zetten van oneindig veel tatoeages dus ook bovennormale belangstelling te hebben voor snus, een soort pruimtabak. Daar waar nu hele volksstammen met tattoos rondhobbelen omdat hun favoriete voetballer ze ook heeft, hoopt de industrie dat snus ook een rage wordt.

Snus is gestoomd tabak in vochtig poedervorm dat, nadat het is gemalen met zout en natriumcarbonaat, een smaakje meekrijgt. Het goedje werd voorheen vooral in Scandinavië gebruikt, maar nu blijken ook jonge voetballers uit de Engelse Premier League zo nu en dan een plakje opgepimpt pruimtabak onder de bovenlip te steken. Ook in Noord-Amerika is het goedje gewild.

Swedish Match is de grootste producent van snus. Het bedrijf heeft een beursnotering in Stockholm en is ook bekend van de productie van lucifers en aanstekers. Naast Scandinavië is de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Swedish Match. Tussen 2009 en 2015 werkten de Zweden samen met tabaksreus Philip Morris International om markten buiten Scandinavië te ontginnen. Dat is deels gelukt. Als snus dankzij de voetballers aanslaat, kan het concern op nog meer inkomsten rekenen.

In de EU is snus alleen in Zweden vrij te verkrijgen. In Groot-Brittannië dus ook, maar daar is bezit strafbaar. Via internet kan het product echter vrij makkelijk worden gekocht. Over het verkoopverbod is aardig wat te doen. Het goedje zou, net als sigaretten en shag, slecht zijn voor de gezondheid. vandaar de verkooprestricties. Over het feit of het goedje nou echt gevaarlijk is, lopen de meningen uiteen. Er gaan steeds meer stemmen op om de verkoop vrij te geven, tot grote vreugde van Swedish Match. Niet toevallig blijkt uit Zweedse onderzoeken dat het spul schadelijk is voor de gezondheid. Sinds 2001 zijn de waarschuwingen dat snus kankerverwekkend is dan ook op de Zweedse blikjes verdwenen.